top of page

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.Ο.Β.

Ancient Containers

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ

Ο Μορφωτικός Όμιλος είναι από τους λίγους φορείς πανελλαδικά που έχουν επίσημα αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στην περιοχή Βελβεντού.

Αυτή τη στιγμή η συλλογή έχει συντηρηθεί και βρίσκεται για φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Πρόκειται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βελβεντού που προορίζεται να στεγαστεί στο χώρο του σημερινού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΗ

Η λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει πλούσιο λαογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζεται η κοινωνική ζωή του τόπου. Παραχωρήθηκε στο Δήμο Βελβεντού και εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο.

laografiko (1 of 1).jpg
Colorful Books

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Βιβλιοθήκη του ΜΟΒ δημιουργήθηκε και λειτουργεί, συνεχώς, από το 1964. Σήμερα διαθέτει περίπου 12.100 τόμους βιβλίων, βιντεοταινίες, cd και cd-rom, περιοδικά, αφίσες και χάρτες. Επιπλέον παρέχει στο κοινό υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο, χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και φωτοτυπικού μηχανήματος. Παράλληλα διοργανώνει ή συνδιοργανώνει με άλλους φορείς ποικίλες δραστηριότητες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Η μηνιαία εφημερίδα «ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ» με 800 συνδρομητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  εκδίδεται από το 1965. Έχει το χαρακτήρα της τοπικής πολιτισμικής έκδοσης. Στην εφημερίδα δημοσιεύονται κυρίως κείμενα μορφωτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ στις σελίδες της καλύπτεται  και η τοπική ειδησεογραφία.

Morning Newspaper
ΜΠΑΝΤΑ 2.jpg

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ

Η Μουσική Μπάντα ιδρύθηκε το 1969 με δαπάνες των Βελβεντινών της Αμερικής. Στη Μουσική Μπάντα μαθήτευσαν εκατοντάδες παιδιά και μέσα από αυτήν αναδείχθηκαν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί. Έχει δώσει πολλές συναυλίες και συμμετέχει σ’ όλες τις κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις του τόπου.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Η Μουσική Σχολή λειτουργεί από το 1996 με τμήματα προπαιδείας, θεωρίας, αρμονίας, φωνητικής τεχνικής και εκμάθησης μουσικών οργάνων. Ακολουθεί το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού πρόγραμμα σπουδών. Πραγματοποιεί εκδηλώσεις προόδου των μαθητών της και συναυλίες ενώ συνεργάζεται και με τα άλλα Τμήματα του Ομίλου καλύπτοντας τις ανάγκες μουσικής επένδυσης – συνοδείας των εκδηλώσεών τους. 

Piano Lesson
Paint Tubes

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής οδήγησε ντόπιους καλλιτέχνες στη δημιουργία του Τμήματος. Από το 1986 ως και σήμερα τα μέλη της αποκτούν αισθητική παιδεία, δημιουργούν αλλά και διοργανώνουν εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του πολιτισμού του τόπου μας.

Από το 2008 το Τμήμα στεγάζεται σε έναν ιδιαίτερο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ένα καλαίσθητο σύγχρονο εικαστικό εργαστήρι. Στο χώρο εκτός από τα μαθήματα ζωγραφικής πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις (μουσικής, λειτουργία θερινής κινηματογραφικής λέσχης κ.α.)

Σήμερα, λειτουργούν Τμήματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικους.

Λειτούργησαν επίσης τμήματα αγιογραφίας, Βυζαντινής και λαΐκής τέχνης.

ΘΕΑΤΡΟ

Από το 1951 οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες  του ΜΟΒ επιχείρησαν με επιτυχία πολλές θεατρικές παραστάσεις συνεχίζοντας την αξιόλογη θεατρική δημιουργία που υπήρχε προπολεμικά στο Βελβεντό. 

Σήμερα δραστηριοποιείται στον Μ.Ο.Β. Θεατρική Ομάδα με αξιόλογη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Shadow Show
2.JPG

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ

Από το 1979 λειτουργεί τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, του Βελβεντού και άλλων περιοχών της Ελλάδας,  για παιδιά, εφήβους και ενήλικους.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται με επιτυχία Χορευτικό Αντάμωμα στην Κεντρική Πλατεία του Βελβεντού, ενώ τα τμήματα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στο Βελβεντό, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Στο Μ.Ο.Β. λειτουργούν τμήματα χορωδίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’70

Το 2019 δημιουργήθηκε χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού στην οποία οι χορωδοί διδάσκονται

βελβεντινά και παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την

Ελλάδα.

ΧΟΡΩΔΙΑ 2.jpg
Knitting

ΚΟΠΤΙΚΗ-ΡΑΠΤΙΚΗ

Από τον Νοέμβριο του 2013 λειτούργησε Τμήμα εκμάθησης κοπτικής - ραπτικής, το οποίο επαναλειτούργησε το 2022 με 3 μαθήματα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

Η Κινηματογραφική Λέσχη λειτουργεί συνεχώς από το 1978. Προγραμματίζει προβολές ταινιών στο Πνευματικό Κέντρο και στο κτίριο του Τμήματος Ζωγραφικής. Διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις και αφιερώματα. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος (ΟΚΛΕ) και συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Film Reels
Film Camera

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το 1979 δημιουργήθηκε φωτογραφικό τμήμα και εργαστήριο φωτογραφίας. Στο τμήμα εκπαιδεύτηκαν  πολλοί μαθητές που είχαν το μεράκι της φωτογραφίας. Εκτός από τα μαθήματα το τμήμα οργάνωσε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές σλάιτς.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ

Από την ίδρυσή του ο ΜΟΒ παρεμβαίνει στο περιβάλλον με δενδροφυτεύσεις, καλλιέργειες πηγών, καθαριότητα και άλλες δραστηριότητες (διαμόρφωση –εξωραϊσμό χώρων, κατασκευές βρυσών κ.ά.)

Tree Planting
273225535_10159448646911855_8283933357391146549_n.jpg

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάθε χρόνο, ο Μ.Ο.Β. πραγματοποιεί Χριστουγεννιάτικη Γιορτή με τη συμμετοχή των  Χορευτικών τμημάτων,  της  Χορωδίας και της Μουσικής Σχολής. 

Την Κυριακή της Αποκριάς πραγματοποιείται η καθιερωμένη Συνεστίαση των μελών του Μ.Ο.Β. ενώ το Δεκαπενταύγουστο η εορταστική γενέθλια Χοροεσπερίδα.  

Όλο το χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις όπως : παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, παρουσιάσεις συγγραφέων, κινηματογραφικά αφιερώματα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κ.ά. 

bottom of page